19 septembrie 2020

IGIENIZAREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT: CUM, CAND SI DE CE?

 

DE CE?

Deoarece sistemul/ aparatul de aer conditionat dezvoltă în interiorul lui un microclimat umed favorabil dezvoltării bacteriilor și ciupercilor care pot conduce la diverse probleme respiratorii si de sanatate. Mucegaiul care apare în sistemul de evacuare a condensului generează mirosuri neplăcute la pornirea echipamentelor de aer condiționat. Alături de acestea, praful și alți agenți alergeni depuși pe filtrele aparatelor pot altera calitatea aerului respirat.

In plus, din punct de vedere financiar, s-a dovedit ca este mult mai avantajoasa intretinerea corespunzatoare a aparatelor de aer conditionat comparativ cu repartiile eventualelor defectiuni aparute in urma neintretinerii corespunzatoare a aparatelor.

 

CAND?

  • dată la 12 luni – atunci cand sistemul/ aparatul de aer condiționat funcționează doar pe perioada verii, in modul racire.
  • dată la 6 luni– atunci cand  sistemul/ aparatul de aer condiționat funcționează pe tot parcursul anului, atât in modul racire pe perioada verii, cat si in modul incalzire pe perioada iernii.
  • dată la 3 luni– atunci cand sistemul/ aparatul de aer conditionat este montat intr-un spatiu cu  multe particule solide in aer( de ex. bucatarii, spatii comerciale etc).

 

CUM?

Un proces optim de curatare si igienizare a unui aparat de aer conditionat consta in :

  • Curatarea si igienizarea filtrului de aer. Filtrele de aer situate in unitatea interioara a aparatului de aer conditionat se imbacsesc cu mizerie, dezvoltand bacterii, micro-organisme si agenti patogeni, care, fara o curatare si igienizare periodica, sunt eliberate inapoi in aerul de respirat, ducand la boli de sanatate.
  • Curatarea si igienizarea vaporizatorului. Vaporizatorul este situat in unitatea interioara si este format dintr-o retea de tuburi prin care circula freonul. La nivelul acestuia are loc racirea aerului cald din incapere, prin contactul vaporizatorului cu tevile racite de agentul frigorific. Datorita fluxului continuu de aer care ajunge pe tevile vaporizatorului, pe toata suprafata acestuia si mai ales prin spatiile inguste dintre tevi, apar straturi groase de mizerie si bacterii.
  • Curatarea si igienizarea ventilatorului. Ventilatorul apare atat in unitatea interioara cat si in unitatea exterioara si are rolul de a circula aerul pe vaporizator si pe condensator, cu scopul de a facilita schimbul termic. Paletele ventilatorului din unitatea interioara se imbiba cu un strat gros de mizerie si bacterii care, datorita vitezei de rotire, sunt imprastiate in aerul din incapere. Depunerile de mizerie de pe trubina din unitatea exterioara afecteaza schimbul termic al condensatorului si implicit randamentul de functionare al intregului echipament;
  • Curatarea si igienizarea tavitei de condens. Unitatea interioara  a aparatului de aer conditionat are prevazuta o tavita de condens care are rolul de a colecta apa rezultata din condensarea vaporilor din aer. Apa din tavita, fiind murdara si stocata mai mult timp, duce la aparitia mirosurilor neplacute , in acelasi timp fiind  un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a microorganismelor.
  • Curatarea si igienizarea condensatorului. Acesta este o componenta a unitatii exterioare care, la fel ca si vaporizatorul, este format dintr-o retea de tevi pe suprafata carora, datorita folosirii, se depune o pelicula de praf si mizerie. Un condensator incarcat afecteaza negativ randamentul intregului echipament, o curatare periodica fiind recomandata.

Pentru prevenirea problemelor va recomandam verificarea periodica a aparatelor si interventia prompta in cazul eventualelor nereguli sesizate. Verificarea si curatarea se fac pe loc, oferind o viabilitatea mai mare a aparatului de aer conditionat, o mai buna functionalitate, un mediu igienic, un aer proaspat si un aspect mai placut.

Aer conditionat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.