Intrebari frecvente

Principalul scop al acestei pagini este sa ofere raspunsuri la cateva dintre cele mai comune intrebari adresate cu ocazia achizitionarii unui aparat nou de aer conditionat. Pe aceasta pagina gasiti intrebari si raspunsuri structurate in 5 categorii principale: sanatate, mediu inconjurator, tehnologie, costuri, intretinere si instalare.

Sanatate (4)

1. Ma pot imbolnavii de la aerul conditionat?
Nu. Puteti raci doar daca contactati un virus responsabil cu raceala. Totusi, un aparat de aer conditionat utilizat sau intretinut in mod necorespunzator poate acauza simptome similare unei raceli. Pe langa intretinerea periodica, care presupune curatirea componentelor interne ale aparatului de aer conditionat si preintampina dezvoltarea mucegaiurilor sau a bacteriilor, trebuie sa evitati setarea aparatului de aer conditionat la temperaturi prea joase.

2. Care este temperatura ideala pentru interior?
Se recomanda sa nu setati un aparat de aer conditionat sub 25 grade celsius si sa nu il setati cu peste 6 grade celsius sub temperatura de la exterior (conform unui standard DIN). De exemplu, daca afara sunt 32 grade celsius, temperatura la interior nu trebuie sa fie sub 26 grade celsius. Temperaturile mai mici reduc umiditatea la interior, ceea ce determina uscarea membranelor din nas si gat - acest lucru poate cauza simptome similare unei raceli. In zilele caniculare, se accepta marirea diferentei, dar nu cu peste 10 grade celsius, pentru a evita efectul de soc termic cauzat de diferentele mari de temperatura atunci cand treceti de la un ambient rece la unul foarte cald si invers.

3. Este aerul suflat de aparatele de aer conditionat mai curat decat aerul de la exterior?
Aparatele obisnuite de aer conditionat circula doar aerul din interior. Unele modele prezinta filtre de purificare a aerului pentru curatarea aerului, prin urmare, daca se asigura o intretinere corespunzatoare, aerul suflat de un aparat de aer conditionat este mai curat decat aerul obisnuit din interior. Faptul ca este mai curat decat aerul de la exterior depinde, totusi, de numerosi factori, cum ar fi sursa si intensitatea poluantilor de la exterior si din interior.

4. Poate cauza utilizarea aparatelor de aer conditionat reactii alergice sau alte afectiuni?
Nu. Un aparat de aer conditionat utilizat si intretinut (curatat) in mod corespunzator nu poate cauza alergii sau afectiuni. Intretinerea si curatarea corespunzatoare sunt necesare deoarece unele componente interne ale aparatului de aer conditionat se umezesc de obicei. Aceastea trebuie sa fie curatate pentru a preintampina dezvoltarea mucegaiurilor sau a bacteriilor.

Mediul inconjurator (4)

1. Pot aparatele de aer conditionat sa cauzeze curenti de aer in locuinta?
Puteti pozitiona aparatul de aer conditionat in locuinta si puteti controla fluxul de aer exact asa cum doriti. In cazul in care temperatura curenta si cea dorita sunt apropiate, aparatele moderne de aer conditionat functioneaza in mod standby, ventilatoarele rotindu-se la viteza minima. Datorita diverselor setari si optiuni, curentii de aer pot fi evitati cu usurinta.

2. Deterioreaza aparatele de aer conditionat stratul de ozon din cauza clorofluorocarburilor (CFC)?
Nu. Inca din 2004, aparatele de aer conditionat ce contin clorofluorocarburi (CFC) nu pot fi comercializate in Europa. De fapt, toate aparatele de aer conditionat existente in prezent pe piata utilizeaza agenti de refrigerare care nu deterioareaza stratul de ozon.

3. Pot dormii cu aparatul de aer conditionat pornit? Nu face prea mult zgomot?
Acest lucru depinde foarte mult de modelul aparatului de aer conditionat. Exista pe piata aparate de aer conditionat capabile sa functioneze la numai 19 dB(A) (nivel de presiune sonora), ceea ce echivaleaza cu fosnetul usor al frunzelor.

4. Toate aparatele de aer conditionat arata ca o cutie atarnata de perete?
Unitatile cu montare pe perete sunt cele mai frecvent folosite unitati de aer conditionat, dar exista, de asemenea, numeroase modele diferite. De exemplu, unitatile pentru podea pot fi instalate ca un radiator sau unitati cu montare pe plafon se agata de plafon, fara a ocupa spatiul de pe perete. Exista, de asemenea, unitati ascunse in plafon, care sunt complet ascunse privirii- fie intr-un tavan fals, fie intr-o camera tehnica - si aerul conditionat este distribuit in camera (camere) prin tubulatura de ventilatie.

Instalare (4)

1. Cum pot alege dimensiunea corecta de aparat de aer conditionat pentru locuinta mea?
Selectarea dimensiunii corecte a unui aparat de aer conditionat trebuie sa fie realizata de un profesionist, deoarece nu depinde numai de numarul si marimea camerelor, ci si de dimensiunea si orientarea ferestrelor, de expunerea la umbra si alti factori. In acest sens puteti beneficia gratuit de consultare din partea Climafix. Ca regula de bun simt, pentru un metru patrat de incapere este nevoie de o capacitate de racire intre 60 - 120W.

2. Pot fi instalate aparate de aer conditionat in orice tip de locuinta?
Da. Majoritatea aparatelor de aer conditionat rezidentiale sunt usoare, prin urmare, instalarea lor chiar si pe pereti din rigips nu reprezinta o problema. Singura cerinta obligatorie este ca locuinta sa dispuna de o sursa de alimentare cu energie electrica corespunzatoare, de buna calitate. Electricitatea provenita, de exemplu, de la generatoarele diesel poate sa nu fie potrivita pentru aparatele de aer conditionat de tip inverter.

3. Aparatul de aer conditionat poate fi instalat de oricine sau necesita interventia unui expert?
Instalarea unui aparat de aer conditionat necesita unelte si instrumente speciale, prin urmare, trebuie efectuata de catre un instalator profesionist. De asemenea, deoarece aparatele de aer conditionat contin agenti de refrigerare - substante acoperite de protocolul de la Kyoto - legislatia din majoritatea tarilor impune ca instalarea si intretinerea aparatelor de aer conditionat sa fie realizate de catre persoane certificate.

4. Cat timp dureaza instalarea unui sistem de aer conditionat?
In majoritatea cazurilor, un aparat de aer conditionat se poate instala intr-o zi sau chiar mai putin. Aceasta depinde, totusi, de numerosi factori, cum ar fi numarul de pereti prin care trebuie trase conductele, amplasarea sursei de alimentare cu energie electrica si existenta unor borne libere pe tabloul electric pentru conectarea aparatului de aer conditionat.

Tehnologie (4)

1. Ce inseamna inverter?
"Inverter" este un termen tehnic pentru componenta electronica utilizata in aparatele moderne de aer conditionat, care permite compresoarelor sa functuioneze la viteze variabile si sa regleze, prin urmare, fluent capacitatea pe care o distribuie. Comparativ cu aparatele de aer conditionat mai vechi, mai putin avansate, care utilizau compresoare ce se opreau si porneau pur si simplu pentru a regla capacitatea, o unitate "inverter" consuma intre 30-50% mai putina electricitate intr-un sezon intreg de racire.

2. Ce inseamna "refrigerantul" dintr-o unitate de aer conditionat?
Racirea unei incaperi se realizeaza preluand energia caldurii dintr-o camera si "sufland-o" la exterior. Refrigerantul este lichidul care curge prin conductele aparatului de aer conditionat si transporta aceasta energie a caldurii de la interior la exterior. Substantele utilizate au proprietati care asigura faptul ca procesul este eficient din punct de vedere enrgetic si realizabil din punct de vedere tehnologic, garantand utilizarea in conditii de siguranta.

3. Pot utiliza o singura unitate externa pentru mai multe unitati interne?
Da, acest lucru se poate realiza cu usurinta cu ajutorul unitatilor externe de tip multi-split. Aceste unitati pot deservii pana la 5 unitati interne.

4. Pe langa racire, pot asigura aparatele de aer conditionat so o incalzire eficienta?
Da. Incalzirea cu un aparat de aer conditionat cu pompa de caldura este, in prezent, modalitatea de incalzire cea mai economica si cea mai eficienta din punct de vedere energetic. Este chiar mai eficienta decat pompele de caldura, care incalzesc apa pentru radiatoarele traditionale, deoarece pompa de caldura a unui aparat de aer conditionat incalzeste direct aerul de la interior, in timp ce o pompa de caldura aer-apa sau pamant-apa incalzeste mai intai apa si apoi apa incalzeste camerele, ceea ce determina pierderi de energie in aceasta etapa suplimentara.

Costuri si intretinere (4)

1. Cat curent electric consuma un aparat de aer conditionat?
Aparatele de aer conditionat utilizeaza mai putin curent electric decat va asteptati.

2. Cat de des trebuie sa programez o verificare de service pentru aparatul de aer conditionat?
Aceasta poate depinde de legislatia locala. Totusi, recomandam o intretinere si verificare anuala, pentru a asigura o durata lunga de viata, o functionare fara probleme si pentru a preintampina problemele de sanatate mentionate anterior.

3. Care este durata de viata aproximativa a unui aparat de aer conditionat achizitionat nou?
Daca sunt intretinute periodic si corect, unitatile de aer conditionat sunt concepute pentru o durata de viata de aproximativ 15 ani. Totusi, numeroase unitati de aer conditionat functioneaza deja pe piata de mai bine de 20 de ani.

4. Este mai ieftin sa incalzesti cu un aparat de aer conditionat decat prin metodele traditionale(de ex. gaz)?
Acest lucru depinde foarte mult de preturile electricitatii si gazului la nivel local, dar, in multe regiuni, este mai ieftin. Aceasta deoarece, in timpul incalzirii, un aparat de aer cinditionat cu pompade de caldura preia cea mai mare parte din energia caldurii din aerul de la exterior - aer complet gratuit (momentan).